به گزارش پایگاه خبری افق فارس/ رضا عبداله زاده - مدیرمسئول/ ارتقای توان فناورانه و دستیابی به تکنولوژیهای نوین، امروزه از جایگاه ویژهای در همه عرصه ها و قلمروهای زندگی بشر برخوردار است. نظام مالیاتی نیز به تبع این رویکرد جهانشمول، در تکاپوی تحقق نظام مالیاتی هوشمند است که یکی از مهمترین مظاهر دنیای مدرن هم به شمار می رود. بهره گیری موثر از ظرفیت فناوریهای نوین و نایل آمدن به یک نظام متمرکز با ماهیت کاملا الکترونیک و هوشمند که در چارچوب یک پایگاه اطلاعاتی جامع، امکان نگهداشت، پردازش و بهره برداری از داده ها و اطلاعات اقتصادی در ابعاد ملی و حتی فراملی را فراهم سازد، از مهمترین اهداف این خیزش اطلاعاتی به شمار می رود.
در حقیقت، با ورود به عصر اطلاعات و ارتباطات و شکلگیری جوامع اطلاعاتی، عنصر «اطلاعات» به مقوله ای بنیادی و تاثیرگذار در رشد و توسعه پایدار کشورها تبدیل شده که تمامی ستونهای تعالی و پیشرفت جامعه بر آن استوار گشته است. بعبارتی، کنشگران، عاملان و مجریان برنامه های توسعه ای در جهان مدرن، کلیه امور جامعه اعم از اقتصاد، آموزش و پرورش، حمل و نقل، انرژی، امنیت، کسب و کار، مالیات، بانک و بیمه، خدمات عمومی و همه حوزه هایی که به هر نحو با زندگی و رفاه بشر در ارتباط است را بر مبنای نظامهای هوشمند به پیش می برند.
بررسی تجربیات و اقدامات این کشورها نشان می دهد که فعالان اقتصادی وقتی خود را در معرض رصد و مانیتورینگ نظام مالیاتی می بینند و از اشراف کامل نظام مالیاتی به تمامی داده ها و اطلاعات مرتبط با فعالیتهای اقتصادی اطمینان می یابند، به قوانین و مقررات مالیاتی تمکین نموده و میزان فرار مالیاتی در این کشورها به کمترین میزان کاهش می یابد. همچنین شفاف شدن هر گونه مبادلات کالا و ارایه خدمات و فعالیتهای اقتصادی در این کشورها، باعث شده مالیات متناسب با ثروت، درآمد، مصرف و سود افراد اخذ شود و احساس وجود عدالت مالیاتی و کاهش تبعیض و نابرابری در جامعه، اقتصاد این کشورها را به سمت پویایی و کارآمدی هر چه تمامتر سوق داده است.
قانون «پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان»، یکی از موثرترین قوانین در حوزه مدیریت اقتصادی است که به هوشمند شدن نظام مالیاتی و شفافیت اقتصادی کمک شایان توجهی می کند. با اجرای کامل این قانون، هرگونه فروش کالا و ارایه خدمت، در بستر الکترونیک انجام گرفته و با صدور صورتحساب الکترونیکی و مستندسازی فعالیتهای اقتصادی اشخاص، عملا فرصت تخلف و جرم از متخلفان، قانونگریزان، سوداگران و عاملان اقتصاد زیرزمینی و سودجویان فعالیتهای غیررسمی سلب شده و مبارزه با فرار مالیاتی و مقابله با اجتناب از پرداخت مالیات، تسهیل می گردد.
تجربه کشورهای پیشرو نشان می دهد اگر بهترین قوانین و مقررات مالیاتی نیز ایجاد گردد، اما اطلاعات دقیق و روشنی از واقعیت فعالیتهای اقتصادی و فضای کسب وکار و میزان درآمد افراد جامعه وجود نداشته باشد و بعبارتی اجزا و پیکره نظام مالیاتی به واسطه اطلاعات و به طور سیستماتیک با ...